HOLLANDIA - MIért itt a legboldogabbak a gyerekek?

Az Unicef felmérése szerint a világ legboldogabb gyerekei a holland gyerekek.

Ötből három kategóriában ők nyertek, ezek között van az oktatás és az anyagi jólét. Vajon miért éppen ők? 

A holland anyák nem depressziósak

Könyv is született erről, melyet a holland pszichológus Ellen de Bruin írt éppen ezzel a címmel. Szerinte a boldogság a személyes döntések szabadságában rejlik: a hollandok maguk választhatják meg partnerüket, vallásukat, szexuális irányultságukat, lehet könnyű drogokat használni. Hollandia egy szabad ország – ez a kulcs. Mindez annak ellenére így van, hogy a holland nők prioritási listáján nem szerepel előkelő helyen a vendégszeretet és a sárm: nem öltöznek jól (mivel mindenhová biciklivel járnak), nem örülnek ha ebéd közben érkezik valaki váratlanul.

Azért boldogok a hollandok, mert sok mindenben sikerült leegyszerűsíteniük az életüket: életmódjukban, öltözködésükben a praktikum a fő szempont.

Talán éppen amiatt nem depisek, mert megtalálták a tökéletes munka-magánélet egyensúlyt – a holland mamák dolgoznak az OECD országok közül a legnagyobb arányban részmunkaidőben: 68 százalékuk 25 órát dolgozik hetente.

Apanapok

A gyerekek azért is boldogok, mert holland papájuk sokkal nagyobb szerepet játszik az életükben, mint más országok szülöttei esetében. A férfiak kiveszik a részüket a gyereknevelésből, akár úgy hogy ők is csak részmunkaidőben dolgozik. Feleségükhöz hasonlóan, egyre több holland apa dolgozik 4 teljes napon át, hogy aztán a hét ötödik napját a gyerekével tölthesse. Az Apanap nemcsak elfogadott szó lett Hollandiában, hanem ma már háromból egy férfi részmunkaidőben dolgozik. Az is biztos, hogy az apák álláspontja egészen más mint itthon. „A ‘papadag’ sikeréhez maguk az apák is szükségesek, akik hajlamosak munkaidejüket egy nappal lecsökkenteni, azért hogy több időt töltsenek együtt gyerekükkel, részt vegyenek a házimunkában, bevásárlásban .. szóval tanulják a multitaskingot. Egyébként kedvező mellékhatás, hogy ebben az egész papadag rendszerben a fenntarthatóság elve is érvényesül: hiszen az otthon töltött napoknak köszönhetően kevesebb autó közlekedik az utakon. Mivel a ‘het nieuwe werken’  (azaz hogy nincs fix munkaidő, csak fix feladatok vannak és Te osztod be az idődet) gondolata egyre elterjedtebb, a munkaadók is egyre jobban támogatják az apák apaszabadságát.

Stresszmentes iskolák

A holland gyerekek nem érzik stresszesnek az iskolát. Nincs leckéjük és rengeteg idejük marad játékra iskola után.  A holland általános iskolásoknak 10 éves kor alatt általában nincs házi feladatuk, egyszerűen arra bátorítják őket, hogy élvezzék a tanulást. Nincs folyamatos nyomás az iskolákban, nem írnak állandóan dolgozatokat, nincs az egyetemekre hivatalos felvételi eljárás. Viszont tény, hogy négyévesen már iskolába mennek, ugyanakkor az iskola nem a teljesítményre, hanem a fejlesztésre koncentrál. Házi feladat helyett projektmunka, kiselőadás van – amivel  a gyerek megtanulja magát csoport előtt prezentálni, megtanítják véleményt formálni és érvelni. Türelemre, megértésre, az ismeretlenhez/a normálistól eltérőhöz való nyitott hozzáállásra nevelik őket.

Amikor egy holland szülő az iskola kapujában elbúcsúzik a gyerekétől, akkor nem azt mondja neki, hogy jó legyél/figyelj oda, hanem azt mondják, hogy ’Érezd jó magad!’

Az együtt étkezésjelentősége

Csokit, földimogyorókrémet tehetnek a fehér kenyerükre minden reggel! Egy hagyományos holland reggeli akár gyerekről, akár felnőttről van szó, egy szelet fehér kenyérből, vajból és csokiszóratból áll. Az ebéd kenyér sajttal, sonkával. Az Unicef arra jutott, hogy a holland gyerekek és tinédzserek együtt eszik a reggelit a családjukkal – ilyen szabályos és rendszeres együtt evés egyetlen más országban sincsen. 

A vacsora tradicionálisan krumpli, hús és zöldség, amely mindig tartalmazza az optimális zöldségadagot.

Hallasd a hangod

A holland gyerekeket látják és hallják, elmondhatják véleményüket. A holland szülők meghallgatják őket és adnak is a gyerekeik véleményére. Már 8 évesen hihetetlen érettséggel képviselik álláspontjukat, érvelnek és ellenérvelnek.

Ajánló
Kommentek
  1. Én