NAGY-BRITANNIA - Itt a legjobb megöregedni

Nagy-Britanniában gondoskodnak a világon a legjobban azokról, akik életük végéhez közelednek. 

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza - másodszor készített tanulmányt arról, hogy a világ egyes országai milyen minőségű gondoskodásban részesítik az életük legvégén járókat. Az EIU ehhez összetett, öt fő- és húsz alkategóriából álló "halálminőség-indexet" dolgozott ki. A különböző súlyozású indexek alapján összeállított ranglistán Nagy-Britannia került az első helyre.

Az EIU elemzői megállapítják, hogy az olyan országokban, amelyekben korlátozottak az erőforrások, ám a demográfiai folyamatok miatt várhatóan gyors ütemben nő a palliatív - vagyis a nem gyógyító jellegű, hanem az életük végéhez közeledő betegek életminőségének javítását, szenvedéseik enyhítését célzó - gondoskodás iránti igény. Mielőbb célzott fejlesztéseket kell végrehajtani ezen a területen Magyarországon, Görögországban és Kínában. 

A rangsor felső tízes mezőnyében szinte kizárólag a fejlett ipari térség gazdaságai szerepelnek. Nagy-Britannia után Ausztrália, Új-Zéland, Írország és Belgium következik, és ebbe a csoportba került Tajvan, Németország, Hollandia, az Egyesült Államok és Franciaország is.

A 80 országot soroló lista utolsó helyére Irak került, Banglades, a Fülöp-szigetek és Nigéria után.

Magyarország a vizsgált 80 ország rangsorának középmezőnyébe került.

Ajánló
Kommentek
  1. Én