INDIA - Szegények bankja

A közgazdász végzettségű bangladesi Muhhamad Junusz először 27 dollárt hitelezett 42 bambuszzsámoly készítőnek.

A bankok nem foglalkoztak ilyen csekély összegek hitelezésével. A hitel hiányában pedig a kézműveseknek uzsorásokhoz kellett volna fordulniuk.

A hasonló helyzetek sokaságát látva Yunus felismerte a mikrohitelben rejlő lehetőségeket. A koncepciót az általa alapított Grameen Bankban kezdte felhasználni. A modell lényege az volt, hogy egy 4-6 fős, mélyszegénységben élő csoport tagjai lépcsőzetes kaptak hitelt a tervezett vállalkozás megvalósításához. Mivel az újabb hitelrészletek a társak teljesítményétől is függött, ezért a csoportok kooperációra is voltak ösztönözve, miközben így az uzsorásokat is el tudták kerülni. Junusz 2006-ban kapott Nobel-békedíjat az ötletért.

„A tartós béke nem érhető el, ha a lakosság jelentős része nem kap lehetőséget arra, hogy kikeveredjen a szegénységből”

Sikerek után támadások


2010-ben több fronton is megtámadták Muhammad Yunust. Sikkasztással és becsületsértéssel, sőt még joghurthamisítással is megvádolták. Közben a Grameen Bank teljes átvizsgálását kezdeményezte a bangladesi kormány. Szinte ezzel egy időben becsületsértés miatt is bíróság elé kellett állnia, mert Yunus korruptnak nevezte a bangladesi politikai elitet.
A 2007-ben rövid időre még pártot is létrehozó Yunusban régóta politikai ellenfelet látó bangladesi kormány lemondásra szólította fel a világszerte köztiszteletben tartott bankárt a Grameen vezérigazgatói posztjáról. Sejthető, hogy a szóban forgó ügyek egy összehangolt politikai lejárató kampány részei lehetnek. Ráadásul eközben nemzetközi szakértők is megkérdőjelezték a mikrohitelezés sikerességét, és a tevékenységet folytató pénzügyi intézmények etikusságát.

Érdekes fordulat

Immár bírósági döntés is született azzal kapcsolatban, hogy nem maradhat bankja élén Junusz. Tény, hogy a 71 éves közgazdász már jóval túllépte a kötelező, 60 éves nyugdíjkorhatárt. Ezt a lépést a dakkai felsőbíróság már jóváhagyta, így Junusz a legfelsőbb bíróságnál fellebbezett az elbocsátásáról szóló döntés ellen. A beadványt elutasították.