Jó gyakorlatok Norvégiából

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) évek óta sikeresen együttműködik norvég testvérszervezetével, a Norvég Helyi és Regionális Szövetséggel (KS). Az együttműködés része, hogy a jól működő norvég közigazgatás gyakorlataiba is bepillantást nyerhetnek az ez iránt érdeklődő magyar szakemberek. Két tanulmányúton is részt vett Seres Mária, a Civil Mozgalom alapítója. Ő összegezte tapasztalatait.

- Mi az alapvető különbség a két ország önkormányzati rendszerében?
- Szimpatikus volt, hogy a norvég önkormányzatok erős szövetséget alkotnak. „One strong voice” – vagyis egy erős hang! Ez az elvük, és a kormányzat komolyan is veszi őket. Rendszeres időközönként egyeztetnek velük, és lényegében minden önkormányzatokat érintő ügyben kikérik a véleményüket. Magyarországon 8 (!) önkormányzati szövetség van, amelyek időnként egymással is nehezen találják a közös hangot. Így nehezen tud megvalósulni a hatékony érdekképviselet.   
Kiemelném még azt a különbséget, hogy a választott településvezető, vagyis a polgármester egyáltalán nem vesz részt a hivatal munkájában. Nem ez a feladata, hiszen az ügyek intézésére ott vannak a képzett szakemberek.

Norvég modell

- Abban is tanulhatunk a norvégoktól, ahogyan a vélemény-különbségeket kezelik. A harmincas években még sztrájkok, kaotikus állapotok, erőszak jellemezte az országot. Aztán elkezdtek építeni egy okosabb rendszert. Jó célokat, mindenki számára elfogadható értékeket kerestek, és egyeztetések sora indult el – pl. a munkaadók, a munkavállalók és a kormányzat között. És ezek nem látszólagos egyeztetések voltak! Amíg nem jutottak el addig a pontig, hogy minden érintett elégedett legyen, addig nem álltak fel a tárgyalóasztaltól. Arra törekedtek, hogy ne győztesek és vesztesek legyenek egy-egy diskurzusban, hanem megállapodásra törekvő felek.  Hiszen a cél az, hogy mindenki jól érezze magát az országban. Ez nem ment egyik napról a másikra. Hosszú tanulási folyamat volt, de az eredmények magukért beszélnek. Norvégia nagyon sok mindenben modellértékű, követendő példa lett.

Agresszív viselkedések kezelése

- A közalkalmazottak és köztisztviselők munkájuk során sajnos találkoznak az ügyfelek részéről agresszív viselkedéssel. Mint azt a norvég előadóinktól megtudtuk, ott is jelen van az erőszak a közintézményekben és a közhivatalokban. Viszont az ő dolgozóik erre fel vannak készítve. És nem csak a fizikai erőszakra! Már a verbális agresszió szintjén is vannak eszközeik, sőt a testbeszéd jeleiből következtetni tudnak arra, hogy milyen habitusú ügyféllel van dolguk. Nagyon komolyan veszik ezt a kérdést, mert az erőszakoskodók száma emelkedik. Emiatt sok a pályaelhagyó is. Persze könnyű otthagyni a munkahelyet egy olyan országban, ahol a munkanélküliség 2% alatt van.

 

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) évek óta sikeresen együttműködik norvég testvérszervezetével, a Norvég Helyi és Regionális Szövetséggel (KS). Az együttműködés része, hogy a jól működő norvég közigazgatás gyakorlataiba is bepillantást nyerhetnek az ez iránt érdeklődő magyar szakemberek.

OSLÓBAN nincs értelme saját autót venni!

Osló Európa legtisztább levegőjű városa. Vajon ez csak az emberek környezettudatosságának köszönhető?


Oslo népessége más fővárosokkal összehasonlítva nem nagy. Viszont nagy a területe, amelynek kétharmadát védett erdők, dombok és tavak teszik ki.

A norvég családok többségének nincs autója, mert a tömegközlekedés olyan színvonalú, hogy értelmetlen saját járművel közlekedni. Egyre népszerűbbek a kis elektromos autók -  ezeket a közterületeken bárki szabadon feltöltheti egy jelképes összegért megvásárolható „bérlettel”.

 

 

NORVÉGIA - Ahol mindenki fontosnak érzi magát

Hideg ország Norvégia, de az emberek kedvesek, segítőkészek és sokat mosolyognak.

Európai összehasonlításban nézve nagyon magasak a fizetések, és a legalacsonyabb és legmagasabb bérek között sem olyan nagy a különbség, mint például nálunk. Nem ragaszkodnak görcsösen a munkahelyükhöz – ha nem érzik jól magukat, könnyen váltanak, hiszen van kínálat bőven. Aki mégsem talál munkát, azt a munkanélküli időszakban igen magas ellátás illeti meg.

Különösen odafigyelnek a pályakezdők elhelyezkedésére. Tudják, hogy a fiatalok munkanélkülisége több szempontból is káros a társadalomra. Mindent megtesznek, hogy az országban tartsák a fiatalokat, és az életkezdésüket támogassák.

De vallják azt is, hogy az a jó, ha valaki minél tovább képes dolgozni. Norvégiában kiugróan magas az átlagéletkor, több mint 80 év. Tény, hogy nagyon egészségesen étkeznek és sokat sportolnak. De nagyon lényeges tényező a „fontosság” érzése is. A rugalmas nyugdíjazási rendszer lehetővé teszi, hogy ki-ki addig dolgozzon, amíg az jólesik neki.